logo meye optiek

Heeft een beeldscherm invloed op mijn zicht?

Met de komst van computers, tablets en smartphones in ons leven brengen we als mensen per dag flink wat uren achter een scherm door. Maar is dat eigenlijk gevaarlijk voor onze gezondheid en is het licht van een beeldscherm schadelijk voor onze ogen? In dit blog vertellen wij u er meer over. Want ondanks dat er verschillende malen onderzoek naar dit onderwerp gedaan is, is het lastig om één lijn te kunnen trekken. Toch zijn er wel mogelijkheden op de markt om uw ogen sowieso te beschermen als u last heeft van felle beeldschermen.

Computerogen en oogklachten

Wie te lang naar een beeldscherm kijkt kan last krijgen van zogenoemde ‘computerogen’, zo valt te lezen op de website van het Oogfonds. Toch is het nog altijd niet wetenschappelijk bewezen dat er een verband bestaat tussen het langdurig naar een beeldscherm staren en de klachten die opspelen. Voor velen zullen die klanten enigszins bekend zijn, zoals branderige ogen, hoofdpijn, vermoeidheid of een gebrek aan focus. Een echte ziekte of chronische klachten door het gebruik van een beeldscherm is nog niet officieel vastgesteld. Toch kan het wel erg vervelend zijn als u bijvoorbeeld voor u werk wel naar een beeldscherm kijken móet.

Oplossingen

Om de kans op deze (tijdelijke) oogklachten te verminderen zijn er tegenwoordig een hoop middeltjes, manieren en tips om de symptomen van computerogen tegen te gaan. Een aantal tips:

  • De computerbril of beeldschermbril: dit is een speciale bril die het sterke, zogenoemde blauwe licht van een beeldscherm filtert en minder fel maakt. Op de bril is een speciale coating aangebracht die de ogen beschermt. De computerbril is eventueel op sterkte beschikbaar.
  • Een schermdimmer: tegenwoordig zijn er verschillende apps en extensies voor uw webbrowser te downloaden die een soort matte, gelige waas over uw beeldscherm leggen. Hierdoor wordt het licht minder fel. Op veel smartphones en tablets is deze functie tegenwoordig standaard beschikbaar.
  • Houd pauze: simpel maar doeltreffend. Geef uw ogen regelmatig enkele minuten rust. Kijk bijvoorbeeld twintig seconden uit het raam of focus u op werkzaamheden waarbij niet zozeer een beeldscherm vereist is. Zorg bovendien dat u regelmatig knippert met uw ogen en werk sowieso nooit langer dan twee uur onafgebroken achter een beeldscherm.
  • Omgeving: ook de naaste omgeving kan zorgen voor vermoeide ogen. Denk bijvoorbeeld aan verlichting zoals tl-lampen die, in combinatie met een beeldscherm, voor een felle straling hebben. Mogelijk kunt u met uw collega’s of werkgever afspreken om voor een zachtere variant verlicht te kiezen.

Meer weten? Neem contact op!

Lijkt een computerbril iets voor u of wilt u meer tips voor het beschermen van uw ogen tegen het licht van een beeldscherm? Kom dan in contact met MeYe Optiek. Samen met u kijken we naar de opties die hulp bieden en geven we u passend advies en een oplossing. Op afspraak komen we bij u langs. Vul het contactformulier op onze website in en plan vandaag nog een afspraak met onze opticien.

Wilt u een nieuwe bril bij ons aan laten meten? Plan dan altijd vrijblijvend een afspraak in met MeYe Optiek. Wij komen bij u thuis of op uw kantoor om voor u passende bril met een geschikt montuur aan te meten. Ook wanneer u nog vragen heeft of advies zoekt voor uw nieuwe bril of oude bril: neem contact met ons op door middel van het online contactformulier. Samen met u kijken we graag naar de mogelijkheden. We helpen u graag!