meye optiek logo
logo
logo

Wanneer ben je nachtblind?

Het menselijke oog heeft licht nodig om goed te kunnen functioneren. Het oog valt daarom heel goed met een camera te vergelijken, ook hiervoor heeft u licht nodig om een goede foto te kunnen maken of te filmen. In het donker zien mensen weinig tot niets, daar is dus niets geks aan. Toch kan het zijn dat u bij het minste of geringste duisternis last van slecht zicht heeft. We spreken hierbij van nachtblindheid. Kunt u in het (half)donker nauwelijks tot niets zien of heeft u bijvoorbeeld last van slecht zicht na naderende autolampen? Dan kan daar wel iets aan gedaan worden.

Klachten nachtblindheid

Nachtblindheid treedt alleen wanneer het donker of halfdonker is. Bijvoorbeeld wanneer u het licht in de slaapkamer uitdoet en uw ogen er heel lang over doen voordat u wat ziet. Ook als u van een lichte ruimte in een donkere ruimte loopt en u moeite heeft om te wennen aan deze omschakeling is er sprake van nachtblindheid. Mensen die lijden aan nachtblindheid hebben overdag overigens vaak wel een normaal en goed zicht. Nachtblindheid ontstaat door verschillende factoren die deels door erfelijkheid ontstaan of door retinis pigmentosa (beschadiging van de kegels en staafjes in het netvlies), maar ook door oogziektes zoals glaucoom of staar.

MeYe Optiek kan hulp bieden

Nachtblindheid is niet te behandelen als het om erfelijke varianten gaat. Het kan wel beperkt worden door de ogen tijdig rust te geven of door genoeg vitamines binnen te krijgen. Zeker wanneer u lijdt aan glaucoom of staar kunt u het beste bij een oogarts langsgaan. MeYe Optiek biedt wel een alternatief aan die in ieder geval bescherming biedt: de nachtzichtbril. Deze bril heeft speciale gele glazen die contrasten duidelijker maken en een (te) fel licht dempen (bijvoorbeeld koplampen of snel wisselende verlichting). Een nachtzichtbril kán dus helpen, al is dat wel afhankelijk van wat voor soort nachtblindheid u last heeft.

Laat MeYe Optiek u helpen

Als professionele opticien aan huis kunnen wij ook voor hen die slecht ter been zijn of weinig tijd hebben om een opticien te bezoeken een uitkomst zijn. Met onze verplaatsbare meetapparatuur kunnen we aan de hand van metingen en onderzoek bepalen of u aan nachtblindheid lijdt. Eventueel kunnen wij u helpen met de eerdere genoemde nachtbril, maar ook met tips om uw ogen te beschermen. Echter, wanneer u lijdt aan een oogziekte of klachten heeft die lijken op deze ziekte, kunt u beter contact opnemen met een oogarts.

Plan vandaag nog een afspraak in!

Bent u benieuwd naar onze diensten en wilt u op de korte termijn iets doen aan uw nachtblindheid? Wij komen graag bij u langs om u te helpen met een oogmeting aan huis. Vul ons online-contactformulier in en maak vrijblijvend een afspraak met MeYe Optiek. We zijn actief in de gehele provincie Noord-Brabant en zijn in te schakelen voor zowel particulieren, bedrijven als zorginstellingen.