logo meye optiek

Alles wat u moet weten over de aandoening die bekend staat als nachtblindheid

door | okt 27, 2022 | FAQ | 0 Reacties

Nachtblindheid betekent dat hoe minder licht er is, hoe slechter het zicht is. In de schemering of ’s nachts kan zelfs volledige blindheid mogelijk zijn. Als je nachtblind bent, passen je ogen zich niet goed aan gedimd licht aan, of zijn ze te gevoelig voor verblinding. Verblinding wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de koplampen van een tegenligger. Als uw ogen zich niet snel genoeg aanpassen aan het donker na het zien van fel licht, zal uw zicht slecht zijn.

Bij nachtblindheid zie je in het donker niets of bijna niets, terwijl je bij goed licht goed zicht hebt. Een symptoom van nachtblindheid is dat wanneer een persoon met nachtblindheid een helder verlichte kamer uitloopt, hij veel moeite en tijd nodig heeft om zich aan de duisternis aan te passen. Dit gebeurt in beide ogen tegelijk. Nachtblindheid kan in het (half)donker voor problemen zorgen, waardoor het onveilig is om te lopen, fietsen en natuurlijk autorijden en op onverlichte secundaire wegen. Nachtblindheid aan één oog duidt op een oogziekte.

Nachtblindheid wordt vaak niet herkend omdat de ziekte zich geleidelijk ontwikkelt. Dat wil niet zeggen dat je ’s nachts moeite hebt om in het donker te zien. Door uw zicht in het donker geleidelijk te verminderen, kunt u zich aanpassen. Als u nachtblind bent, merkt u dit aan een verminderd zicht in het donker of in de schemering. In vergelijking met anderen kun je minder en vermoeider kijken. Als u bijvoorbeeld op straat fietst, kunt u het pad misschien niet zien of herkennen, of moet u zich op de grond concentreren om de weg te weten.

Nachtblindheid wordt veroorzaakt door oogziekten.

Nachtblindheid kan worden veroorzaakt door genetische factoren, waarbij de meest voorkomende vorm wordt veroorzaakt door een erfelijke aandoening van het netvlies. Vervolgens worden de staafjes en kegeltjes langzaam vernietigd, wat uiteindelijk leidt tot nachtblindheid. Maar staar, glaucoom of andere oogaandoeningen kunnen ook nachtblindheid veroorzaken. Andere oorzaken zijn onbehandelde bijziendheid of vitamine A-tekort.

Een persoon kan ook nachtblindheid ontwikkelen als gevolg van genetische aandoeningen van het netvlies, zoals retinitis pigmentosa. Mensen met troebele lenzen (cataract) of glaucoom kunnen ook last hebben van nachtblindheid. Maar ook als u bijziend en onbehandeld bent, kunt u nachtblind worden. Ook kan door te weinig vitamine A nachtblindheid optreden, maar dit komt zelden voor.

Nachtblindheid wordt veroorzaakt door beschadiging van de staafjes. Staafjes maken deel uit van het netvlies van het oog. Met deze stokjes zien we zwart-wit. Als er weinig licht is, zien we vooral met de paal. Wanneer deze staven beschadigd zijn, kun je in het donker niet meer goed zien.

Wat is nachtelijke blindheid?

Nyctalopie is een andere naam voor een vorm van slechtziendheid die bekend staat als nachtblindheid. Mensen met nachtblindheid die ’s nachts of bij weinig licht slechtziend zijn.

De uitdrukking “nachtblindheid” houdt in dat u ’s nachts niet kunt zien, hoewel dit niet waar is. In het donker heb je misschien meer moeite om een ​​voertuig te zien of te besturen.

Hoewel bepaalde vormen van nachtblindheid kunnen worden behandeld, kunnen andere dat niet. Raadpleeg uw arts om de onderliggende reden voor uw slechtziendheid te achterhalen. U kunt actie ondernemen om uw zicht te verbeteren zodra u zich bewust bent van het onderliggende probleem.

Waar moet je op letten?

Het enige symptoom van nachtblindheid is het onvermogen om in het donker te zien. Wanneer uw ogen van een heldere omgeving naar een plaats met weinig licht gaan, zoals wanneer u een zonnig trottoir verlaat en een zacht verlicht restaurant binnengaat, bent u vatbaarder voor nachtblindheid.

Door de sporadische helderheid van koplampen en lampen op de weg, heb je waarschijnlijk ook slecht zicht tijdens het rijden.

Wat resulteert in nachtzichtverlies?

Nachtblindheid kan worden veroorzaakt door een paar oogziekten, waaronder:

 • Bijziendheid, of wazig zien bij het bekijken van verre objecten staar, of vertroebeling van de ooglens retinitis pigmentosa, of tunnelvisie veroorzaakt door de ophoping van donker pigment in het netvlies.
 • Een erfelijke aandoening genaamd Syndroom van Usher die zowel het gehoor als het gezichtsvermogen schaadt.
 • De kans op cataractontwikkeling is groter bij oudere personen. Als gevolg hiervan hebben ze een hoger risico op het ontwikkelen van nachtblindheid door staar dan kinderen of jonge volwassenen.
 • In zeldzame gevallen kan vitamine A-tekort ook nachtblindheid veroorzaken bij mensen die in de Verenigde Staten of in andere landen met verschillende voedingsdiëten wonen.

Retinale zenuwimpulsen worden omgezet in afbeeldingen door vitamine A, algemeen bekend als retinol. De achterkant van je oog bevat het netvlies, dat gevoelig is voor licht.

Mensen met pancreasinsufficiëntie, zoals mensen met cystische fibrose, hebben moeite met het opnemen van vet en hebben meer kans op een tekort aan vitamine A omdat vitamine A een in vet oplosbare vitamine is. Hierdoor lopen ze meer kans op nachtblindheid.

Mensen met diabetes of hoge bloedglucosewaarden hebben meer kans op oogaandoeningen zoals staar.

Nachtblindheid: de oorzaken en mogelijkheden

Om nachtblindheid te identificeren, zal uw oogarts uw ogen controleren en een grondige medische geschiedenis opvragen. Er kan ook een bloedmonster van u nodig zijn. Uw glucose- en vitamine A-spiegels kunnen worden bepaald door bloedonderzoek.

Behandeling is beschikbaar voor nachtblindheid veroorzaakt door bijziendheid, staar of een vitamine A-tekort. Bijziendheid kan worden gecorrigeerd door corrigerende lenzen, zoals lenzen of een bril, zowel overdag als ’s nachts.

Als u, zelfs als u een corrigerende bril gebruikt, nog steeds moeite heeft met zien bij weinig licht, laat het dan aan uw arts weten.

 • Staar: Staar zijn delen van de ooglens die troebel zijn geworden. Chirurgie kan worden gebruikt om staar te elimineren. Uw chirurg zal uw troebele lens verwisselen voor een kunstmatige die helder is. Als dit het fundamentele probleem is, zal een operatie uw nachtblindheid drastisch verbeteren.
 • Een gebrek aan vitamine A: Uw arts kan vitaminesupplementen adviseren als uw vitamine A-gehalte laag is. Volg de instructies van het supplement naar de letter. Aangezien de meeste mensen toegang hebben tot een gezond dieet, is vitamine A-tekort ongewoon.
 • Genetische afwijkingen: Er is geen remedie voor genetische aandoeningen zoals retinitis pigmentosa die nachtblindheid veroorzaken. Noch corrigerende lenzen, noch operaties kunnen het gen stoppen dat pigment in het netvlies opbouwt.

’s Nachts rijden wordt niet aanbevolen voor mensen die last hebben van dit soort nachtblindheid.

Nachtblindheid

Hoe kan nachtblindheid worden voorkomen?

Nachtblindheid veroorzaakt door geboorteafwijkingen of genetische aandoeningen zoals het Ushersyndroom is niet te voorkomen. U kunt uw risico op nachtblindheid echter verminderen door een uitgebalanceerd dieet te volgen en uw bloedsuikerspiegel correct te controleren.

Consumeer voedingsmiddelen met veel vitamines, mineralen en antioxidanten om staar te voorkomen. Eet bovendien voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A om het risico op nachtblindheid te verkleinen.

Verschillende voedingsmiddelen met een oranje tint zijn superieure bronnen van vitamine A, waaronder:

 • Meloenen
 • Snoepaardappelen
 • Wortelen\pompoenen
 • Mango’s met pompoen

Bevat onder andere vitamine A:

 • Spinazie,
 • Boerenkool,
 • Melk en
 • Eieren

Wat te doen als u ’s nachts moet rijden bij nachtblindheid?

U moet veiligheidsmaatregelen nemen om zowel u als andere mensen te beschermen als u nachtblind bent. Vermijd voor zover mogelijk het besturen van een voertuig ’s nachts totdat de oorzaak van uw nachtblindheid is geïdentificeerd en, indien mogelijk, is behandeld.

Als u ’s nachts moet reizen, maak dan plannen om overdag te rijden of regel een rit met een vriend, familielid of taxiservice.

Als u zich in een helder verlichte omgeving bevindt, kan het dragen van een zonnebril of een hoed met een rand ook helpen om schittering te verminderen om de overgang naar een donkere omgeving gemakkelijker te maken.

Onze online oogtest

Weten hoe goed jouw nachtzicht is? Doe hier een nachtblindheid online test. Zie ook de tips over het verbeteren van je nachtzicht. En check met welke nachtzichtbrillen je ’s nachts toch kunt zien en bijvoorbeeld veilig auto kunt rijden. Klik hier om GRATIS online oogtest te doen.

online test

Hoe kan ik beter zien in het donker?

De tips om uw nachtzicht te behouden of te verbeteren zijn:

 • Draag een zonnebril. Vliegeniers gebruiken deze truc voordat ze ’s nachts vliegen. Een paar uur felle zon kan 10 minuten toevoegen aan de tijd die nodig is voor aanpassing aan het donker. Meerdere dagen felle zon kan het nachtzicht verder verminderen. Grijs of rood getinte lenzen zijn het beste. Draag regelmatig een zonnebril en minstens 20-30 minuten voordat u zich in het donker begeeft.
 • Laat uw ogen zich op natuurlijke wijze aanpassen. Sluit je ogen en bedek ze een tijdje voordat je het donker in gaat. Verbazingwekkend genoeg kan het gebruik van lichte druk met uw handpalmen op uw ogen het aanpassingsproces versnellen.
 • Draag een oogmasker. Als je in een kamer met wat licht bent en naar buiten loopt in het donker, is de kans groot dat je struikelt. Als je van tevoren een paar minuten een masker draagt, vind je ’s nachts zelfverzekerd je weg.
 • Dim uw verlichte apparatuur zo laag mogelijk. Dit helpt rhodopsine te activeren en zorgt ervoor dat uw ogen zich kunnen aanpassen aan het donker.
 • Zoek naar silhouetten voor buiten. Aangezien staafjes geen kleur registreren, maakt u optimaal gebruik van zwart-witcontrasten tijdens het navigeren in het donker. Bekijk voor het vallen van de avond de omgeving rond uw observatieplaats. Bomen, bergen en structuren bieden allemaal contouren of silhouetten die contrasteren met een nachtelijke hemel. Met mentale opmerkingen als “sla linksaf bij de structuur die eruitziet als een doelpaal en loop tussen het paar bomen om op het pad te blijven” kan ik het gebruik van een zaklamp vermijden.
 • Stoppen met roken. U kunt nu nog een reden aan uw lijst toevoegen om te stoppen met roken. Nicotine kan ervoor zorgen dat uw oog stopt met de productie van rodopsine, het pigment dat essentieel is voor nachtzicht.
 • Neem vitamine A-supplementen. Hoewel het nemen van extra vitamine A het nachtzicht niet verbetert, kan het voorkomen van vitamine A-tekort nachtblindheid voorkomen.

Kunnen brillenglazen helpen om nachtblindheid tegen te gaan?

Nachtelijke blindheid is een aandoening die optreedt wanneer het menselijk oog ’s nachts wordt blootgesteld aan licht. De aandoening treedt voornamelijk op als gevolg van staar, maar kan ook optreden als gevolg van andere factoren zoals leeftijd en diabetes. In veel situaties kunnen mensen voorkomen dat ze ’s nachts blind zijn door een bril te dragen. Ook veranderen artsen operatief de vorm van de lens in uw ogen om nachtblindheid te voorkomen.

Nachtblindheid wordt veroorzaakt doordat het oog zich niet goed kan aanpassen aan de duisternis. Dit maakt het moeilijk voor mensen met een slecht gezichtsvermogen om ’s nachts te zien. De meeste mensen ervaren op enig moment in hun leven nachtelijke blindheid. Het is echter ongebruikelijk dat artsen operaties uitvoeren om iemands zicht tijdens de slaap te corrigeren. Bij het afstellen van een bril kan het een groot verschil maken in hoe goed u ziet. Veel mensen ervaren nachtelijke blindheid als gevolg van een aandoening die staar wordt genoemd. Dit is wanneer zich een vertroebeling ontwikkelt in de lens van het oog. De vertroebeling verhindert dat het oog ’s nachts normaal kan zien. Uw ogen kunnen echter worden aangepast aan de duisternis als u een bril draagt ​​voor astigmatisme. Artsen gebruiken deze aandoening bij het uitvoeren van staaroperaties. Ze gebruiken brillenglazen bij het verwijderen van staar, omdat ze speciaal voor dit doel zijn ontworpen. Anders heeft een bril weinig invloed op uw zicht.

Artsen gebruiken ook brillenglazen bij het corrigeren van nachtelijke blindheid bij patiënten met maculaire degeneratie (leeftijd). Dit komt omdat het een ongewone aandoening is en het verlies van het gezichtsvermogen niet zo ernstig is als bij staar. Ook worden je ogen met het ouder worden minder gevoelig voor licht, waardoor ze zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan de duisternis. In deze situaties gebruikt uw arts brillenglazen om uw zicht te verbeteren en het risico op oogletsel verderop in de lijn te verminderen.

Nachtblindheid is een aandoening die kan worden voorkomen door een juiste aanpassing van het gezichtsvermogen of een bril. Mensen met een verminderd gezichtsvermogen kunnen altijd een bril dragen als ze ’s nachts beter willen zien. Bovendien gebruiken artsen brillenglazen bij oudere patiënten met maculaire degeneratie als ze ’s nachts een slecht gezichtsvermogen hebben. Daarom helpt het gebruik van brillenglazen mensen met een slecht gezichtsvermogen om zich aan de duisternis aan te passen.

Kun je nachtblindheid voorkomen?

Ten slotte kan nachtblindheid een symptoom zijn van een andere ziekte of aandoening. Er zijn ook ziekten en aandoeningen die vaak voorkomen bij nachtblindheid, maar die niet noodzakelijk nachtblindheid veroorzaken. Sommige ziekten en aandoeningen die verband houden met nachtblindheid zijn onder meer:

Nachtblindheid treedt op wanneer de staafjes in het netvlies niet meer goed werken. Het is dus echt iets anders dan gewoon niet goed kunnen zien in het donker — wat we gewoonlijk nachtblindheid noemen. Er kunnen veel redenen zijn voor het falen van de staaf.

Nachtblindheid is in veel gevallen erfelijk en alleen genetische varianten zijn niet te voorkomen. Je hebt het of je hebt het niet. Andere oorzaken van nachtblindheid zijn een gebrek aan vitamine A en te veel kunstlicht. In dit geval worden de ogen geïrriteerd en moe van te veel kunstlicht. Daarom is het goed om de staafjes in het netvlies zo nu en dan in het donker op deze manier actief te houden, zodat de kans op nachtblindheid wordt verkleind.

Ontvang tips om nachtblindheid te voorkomen.

Ervaar je snel verblinding in het donker, bijvoorbeeld tijdens het autorijden? Nou, Meye Optiek heeft een geweldige oplossing om deze vervelende schittering te verminderen: een nachtkijker! De nachtkijkers in de nachtkijkers zorgen ervoor dat je verblinding in het donker met zo’n 56% vermindert. Draag een nachtkijker en je kunt ’s nachts beter zien. En je ogen zullen niet zo snel vermoeid raken. Zo gemakkelijk – en veilig.

Er zijn enkele hulpmiddelen om u te helpen nachtblindheid te beheersen. Nachtkijkers zijn erg populair. Deze bril heeft gele lenzen die het contrast verhogen bij weinig licht en gedimd fel licht. Je hebt dus geen last van de schittering van felle lichten in het donker. Daarnaast kan de haptische stick voor een beetje bewegingsvrijheid zorgen. Met een stok als deze kun je veilig in het donker over straat lopen.

Om geschikt te zijn om te rijden, moet na vijf minuten acclimatisatie in het donker, binoculair zicht 2/10 zijn, optische correctie kan nodig zijn. Autorijden is onmogelijk als u ernstige nachtblindheid (oogblindheid) heeft. Deze extreme vorm van nachtblindheid komt echter zelden voor.

alemmeye

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alem Meye Optiek

Alem Meye Optiek

Opticien

Meye Optiek biedt hoogwaardige oogzorg en stijlvolle brillen op maat. Met jarenlange ervaring en een persoonlijke benadering zorgt Meye Optiek voor perfect zicht en tevreden klanten.

Social Share

gucci meye optiek
ray-ban zonnebriel
leonardo

Related Posts

Unieke Contactlenzen Voor Droge Ogen

Unieke Contactlenzen Voor Droge Ogen

Welke lens is het beste voor droge ogen? Het kiezen van de juiste contactlenzen voor droge ogen kan een uitdaging zijn. Er zijn echter enkele merken die specifiek ontworpen lenzen hebben om het ongemak van droge ogen te minimaliseren. Een van die merken is Alcon, een...

Lees meer
Een Bril Speciaal Voor op Kantoor

Een Bril Speciaal Voor op Kantoor

Als je weleens last hebt gehad van vermoeide of geïrriteerde ogen na een lange dag achter de computer te hebben gezeten, ben je niet alleen. Onze computerogen zijn zo gevoelig omdat ze constant worden blootgesteld aan het felle licht en het blauwe licht dat door...

Lees meer