meye optiek logo
Is het tijd voor een bril na een staaroperatie?

5 nov 22

Een staaroperatie is een veel voorkomende en veilige procedure. Meer dan 90% van de mensen die een staaroperatie hebben ondergaan, zal daarna een beter zicht hebben. De meeste mensen zullen na een staaroperatie geen bril nodig hebben om op afstand te kunnen zien. Het kan echter zijn dat u nog steeds een leesbril moet gebruiken. Dit komt omdat de natuurlijke lens in uw oog steeds ouder wordt en zijn vermogen om van dichtbij scherp te stellen verliest.

Wanneer kan ik na een staaroperatie een nieuwe bril aanschaffen?

Na een staaroperatie heeft u mogelijk een nieuwe bril nodig. Dit komt omdat de natuurlijke lens van uw oog tijdens de operatie is weggesneden. Zonder deze lens kan je oog het licht niet meer goed focussen. Dit betekent dat u waarschijnlijk een bril of contactlenzen moet dragen om goed te kunnen zien.

Cataractchirurgie is een veel voorkomende en relatief veilige procedure die wordt gebruikt om vertroebeling van de ooglens te behandelen. Na een staaroperatie zullen de meeste mensen een bril of contactlenzen moeten dragen om duidelijk te kunnen zien. In sommige gevallen kunnen mensen hun gezichtsvermogen laten corrigeren met een operatie, maar dit is niet altijd mogelijk.

De meeste mensen die een staaroperatie ondergaan, moeten daarna een bril of contactlenzen dragen. Uw arts zal u hier waarschijnlijk een recept voor geven na uw operatie. In sommige gevallen kunnen mensen hun gezichtsvermogen laten corrigeren met een aanvullende operatie, maar dit is niet altijd mogelijk.

U moet ten minste vier weken wachten na uw staaroperatie voordat u een nieuwe bril koopt.

bril na staaroperatie

Wat mag ik niet doen na een staaroperatie?

Een staaroperatie is een van de meest voorkomende operaties die in Nederland worden uitgevoerd. Het wordt ook algemeen beschouwd als een zeer veilige en succesvolle procedure. Zoals bij elke operatie, zijn er echter bepaalde dingen die u niet moet doen na een staaroperatie.

Gedurende de eerste paar dagen na de operatie moet u inspannende activiteiten, bukken, tillen van zware voorwerpen of zeep of water in uw oog vermijden. U moet de eerste paar nachten ook met uw hoofd omhoog slapen om zwelling te minimaliseren.

U moet ook gedurende ten minste vier weken na de operatie niet in uw oog wrijven of aanraken. En hoewel het belangrijk is om uw ogen schoon te houden, mag u gedurende deze tijd geen spuitfles of directe waterstraal gebruiken om uw ogen schoon te maken. Veeg in plaats daarvan uw oog voorzichtig af met een schone doek of wattenstaafje dat is bevochtigd met een steriele zoutoplossing.

Kan ik fietsen na staaroperatie?

Als u een fietser bent die onlangs een staaroperatie heeft ondergaan, vraagt u zich misschien af wanneer u weer op uw fiets kunt stappen. Hoewel het antwoord per geval kan verschillen, is het over het algemeen veilig om na ongeveer vier weken weer te gaan fietsen.

Natuurlijk wilt u uw chirurg raadplegen voordat u opnieuw begint – zij kunnen u het groene licht geven op basis van hoe uw oog geneest. Zelfs als u van uw arts alles heeft gekregen, is het belangrijk om het eerst rustig aan te doen. Begin met kortere ritten en verhoog geleidelijk zowel de afstand als de intensiteit terwijl uw oog blijft genezen.

Met enige zorg en voorzichtigheid zou u binnen de kortste keren weer moeten kunnen genieten van uw favoriete bezigheid 😊.

Hoe lang na een staaroperatie moet je wachten om een nieuwe oogmeting laten doen voor een nieuwe bril?

Een cataract is een vertroebeling van de natuurlijke lens van het oog. Een staaroperatie wordt uitgevoerd om de troebele lens te verwijderen en te vervangen door een heldere kunstmatige lens. Na de operatie moet u wachten tot uw oog genezen is voordat u een nieuwe oogtest voor een nieuwe bril laat doen.

Hoe lang u moet wachten, hangt af van het type operatie dat u heeft ondergaan en hoe goed uw oog geneest. Als u een traditionele staaroperatie heeft ondergaan, moet u waarschijnlijk 4-6 weken wachten voordat u een nieuwe oogtest krijgt. Als u een staaroperatie met laser heeft ondergaan, hoeft u mogelijk slechts 2-3 weken te wachten.

Het is belangrijk om te wachten tot uw oog is genezen voordat u een nieuwe oogtest laat doen, omdat de chirurg zal moeten controleren of de kunstlens zich in de juiste positie bevindt en of uw zicht is verbeterd zoals verwacht.

Meyeoptiek is een opticien die veel ervaring heeft opgebouwd voor wat betreft staaroperatie problematiek. U kunt bij ons altijd terecht voor een gratis oogmeting en een passend advies. Tevens, wij hebben een grote collectie merkbrillen waar u kunt kiezen. Klik hier om een afspraak met ons te maken!

Wat is de beste sterkte bij een staaroperatie?

Er zijn veel factoren die bepalen wat de beste sterkte van de bril is voor een staaroperatie. Het eerste waar u rekening mee moet houden, is de ernst van de staar. Als de staar relatief mild is, kan een lagere sterkte voldoende zijn. Als de staar echter ernstiger is, kan een hogere sterkte nodig zijn.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de leeftijd van de patiënt. Als de patiënt ouder is, heeft hij mogelijk ook een hogere sterkte nodig. Dit komt omdat oudere patiënten de neiging hebben om dunnere hoornvliezen te hebben, wat een operatie moeilijker kan maken.

Ten slotte is het belangrijk om met uw chirurg te praten over wat zij aanbevelen. Zij kunnen met al deze factoren rekening houden en u hun professionele mening geven over wat volgens hen de beste sterkte is voor uw specifieke situatie.

Autorijden na een staaroperatie

De meeste mensen kunnen binnen een dag of twee na de operatie terugkeren naar hun normale activiteiten, inclusief autorijden. Het is echter belangrijk om uzelf de tijd te geven om aan uw nieuwe visie te wennen voordat u achter het stuur kruipt.

Hier zijn een paar tips voor autorijden na een staaroperatie:

  • Doe het eerst rustig aan. Vermijd nachtelijk rijden en snelwegen totdat u vertrouwd bent met uw nieuwe visie.
  • Informeer bij uw arts wanneer u kunt gaan autorijden. Het kan zijn dat u een paar dagen moet wachten voordat de oogdruppels in werking treden.
  • Draag een zonnebril als je naar buiten gaat of auto gaan rijden.

Wat wordt vergoed bij staaroperatie?

Een staaroperatie is een veel voorkomende procedure om de troebele lens uit uw oog te verwijderen. Het wordt meestal gedekt door een verzekering, maar er kunnen enkele contante kosten zijn. Deze kunnen de kosten van een bril of contactlenzen na de operatie omvatten. Sommige verzekeringen vergoeden u een deel van de kosten van een nieuwe bril of contactlenzen.

Maak een afspraak met Meye Optiek

Meye Optiek is een geweldige plek om je bril te halen. Ze hebben een brede selectie van brillen om uit te kiezen en het personeel is erg vriendelijk. Voor het maken van een afspraak kunt u ze bellen of online afspraak te maken op deze pagina. Zorg ervoor dat u uw verzekeringsgegevens bij de hand heeft wanneer u naar uw afspraak gaat, dan kunt u gelijk zien hoeveel uw verzekeraar vergoedt.

Klik hier om afspraak met Meye Optiek te maken!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige Artikelen

Multifocale glazen: een natuurlijke kijkervaring

Multifocale glazen: een natuurlijke kijkervaring

Als je op zoek bent naar een bril die geschikt is voor zowel veraf als dichtbij, dan zijn multifocale glazen een goede optie. In tegenstelling tot enkelvoudige glazen, hebben multifocale glazen een geleidelijke overgang van sterkte, zodat je zowel ver als dichtbij...

Lees meer
Diabetische retinopathie – 5 Dingen die je moet weten

Diabetische retinopathie – 5 Dingen die je moet weten

Vandaag wil ik het hebben over diabetische retinopathie, een oogaandoening die veel voorkomt bij mensen met diabetes. Zoals jullie misschien wel weten, kan diabetes leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en dat kan op zijn beurt leiden tot schade aan de bloedvaten in het...

Lees meer
Droge ogen – De oorzaken van & oplossingen

Droge ogen – De oorzaken van & oplossingen

Droge ogen is een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer de ogen niet genoeg tranen produceren of wanneer de kwaliteit van de geproduceerde tranen onvoldoende is. Droge ogen kunnen ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals brandend, stekend gevoel en...

Lees meer