meye optiek logo
Droge ogen – De oorzaken van & oplossingen

18 dec 22

Droge ogen is een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer de ogen niet genoeg tranen produceren of wanneer de kwaliteit van de geproduceerde tranen onvoldoende is. Droge ogen kunnen ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals brandend, stekend gevoel en roodheid in de ogen.

In sommige gevallen kunnen droge ogen zelfs leiden tot problemen met het gezichtsvermogen als ze niet worden behandeld. Begrijpen wat droge ogen veroorzaakt en hoe het kan worden behandeld, kan individuen helpen hun symptomen te beheersen en verlichting te vinden.

Hoe tranen werken?

Wanneer je knippert, verspreidt zich een laag tranen over het oog. Dit houdt het oogoppervlak glad en helder. De traanfilm is belangrijk voor goed zicht.

De traanfilm bestaat uit drie lagen:

 • Een vettige laag
 • Een waterige laag
 • Een slijmvlieslaag

Elke laag van de traanfilm heeft een eigen functie.

De vettige laag is de buitenkant van de traanfilm. Deze maakt het traanoppervlak glad en zorgt ervoor dat tranen niet te snel opdrogen. Deze laag wordt gemaakt in de meibomiaanse klieren van het oog.

De waterige laag is het midden van de traanfilm. Dit vormt het grootste deel van wat we zien als tranen. Deze laag reinigt het oog, door deeltjes te wassen die niet in het oog horen. Deze laag komt van de traanklieren in de ooglidranden.

De slijmvlieslaag is de binnenste laag van de traanfilm. Dit helpt om de waterige laag over het oogoppervlak te verspreiden, waardoor het vochtig blijft. Zonder slijm zouden tranen niet aan het oog plakken. Slijm wordt gemaakt in de conjunctiva. Dit is het heldere weefsel dat de witte delen van je oog en de binnenkant van je ooglidranden bedekt.

Normaal gesproken maken onze ogen continu tranen om vochtig te blijven. Als onze ogen geïrriteerd zijn of als we huilen, maken onze ogen veel tranen. Maar soms maken de ogen te weinig tranen of wordt één of meer lagen van de traanfilm beïnvloed. In die gevallen krijgen we droge ogen.

Waarom zijn mijn ogen zo droog?

Dit zijn enkele van de symptomen van droge ogen:

 • Je hebt het gevoel dat je ogen prikken en branden.
 • Wazig zicht, vooral bij lezen
 • Er is een schrale of korrelige sensatie, alsof er iets in je oog zit.
 • Er zijn slijmerige draadjes in of rond je ogen.
 • Je ogen zijn rood of geïrriteerd, vooral wanneer je in de wind bent of in de buurt van sigarettenrook.
 • Het is pijnlijk om contactlenzen te dragen.
 • Je hebt veel tranen in je ogen.

Veel tranen in je ogen hebben met droge ogen klinkt misschien wat raar. Maar als je ogen geïrriteerd zijn door droge ogen, maken ze juist meer tranen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken?

Mensen maken vaak minder tranen als ze ouder worden vanwege hormonale veranderingen. Zowel mannen als vrouwen kunnen droge ogen krijgen. Het komt echter vaker voor bij vrouwen, vooral bij degenen die de menopauze hebben doorgemaakt.

Hier zijn enkele andere oorzaken van droge ogen:

 • Bepaalde ziekten, zoals reumatoïde artritis, Sjögren-syndroom, schildklierziekte en lupus
 • Blepharitis (wanneer de ooglidranden gezwollen of rood zijn)
 • Entropion (wanneer de ooglidranden naar binnen draaien); ectropion (ooglidranden draaien naar buiten)
 • Verblijven in rook, wind of een zeer droog klimaat
 • Lang naar een computerscherm kijken, lezen en andere activiteiten die het knipperen verminderen
 • Langdurig gebruik van contactlenzen
 • Oogchirurgie ondergaan, zoals ooglasbehandeling

Het gebruiken van bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je drogen ogen krijgt, zoals:

 • Diuretica (vochtafdrijvende middelen) voor hoge bloeddruk
 • Beta-blokkers, voor hartproblemen of hoge bloeddruk
 • Allergie- en verkoudheidsmiddelen (antihistaminica)
 • Slaapmiddelen
 • Medicijnen tegen angst en depressie
 • Maagzuurremmers

Als je naar de oogarts gaat, vertel je oogarts over alle medicijnen die je gebruikt. Ook medicijnen die je bij de drogist kunt kopen.

Hoe wordt droge ogen gediagnosticeerd?

Je oogarts zal beginnen met een oogonderzoek. Ze zullen naar je ooglidranden en het ooglap kijken. Ze zullen ook controleren hoe je ogen knipperen.

Er zijn veel verschillende testen die helpen bij het diagnose vast stellen voor droge ogen. Je oogarts kan een test doen die de kwaliteit of de dikte van je tranen meet. Ze kunnen ook meten hoe snel je tranen produceert.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om droge ogen te behandelen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het probleem. Hier zijn enkele opties om droge ogen te behandelen:

 • Kunsttranen gebruiken: Dit zijn oogdruppels die lijken op je eigen tranen. Ze helpen om het oog vochtig te houden en kunnen worden gebruikt zoveel als nodig is.
 • Blokkering van de traankanalen: Dit kan worden gedaan met behulp van kleine siliconen plaatjes of druppels of met een kleine chirurgische ingreep. Dit maakt je eigen tranen langer in je ogen, waardoor ze niet zo snel opdrogen.
 • Medicijnen om de traanfilm te verbeteren: Je oogarts kan medicijnen voorschrijven die de traanfilm kunnen verbeteren

Er zijn verschillende medicijnen die de traanfilm kunnen verbeteren. Sommige oogdruppels bevatten stoffen die de slijmvlieslaag verdikken, wat kan helpen om de tranen op het oog te laten plakken. Andere medicijnen moeten via de mond worden ingenomen en kunnen helpen om de kwaliteit van de traanfilm te verbeteren. Dit zijn vaak medicijnen die worden gebruikt om andere gezondheidsproblemen te behandelen. Als droge ogen het gevolg zijn van een ander gezondheidsprobleem, zoals een ontsteking of infectie, kan je oogarts je doorverwijzen naar een andere arts om het onderliggende probleem te behandelen

Behandeling van droge ogen door kunsttranen te gebruiken

Je oogarts kan je vertellen dat je kunsttranen moet gebruiken. Dit zijn oogdruppels die lijken op je eigen tranen. Je kunt kunsttranen zoveel gebruiken als je nodig hebt.

Je kunt kunsttranen zonder recept kopen. Er zijn veel merken. Probeer een aantal totdat je een merk vindt dat het beste voor je werkt.

Als je meer dan zes keer per dag kunsttranen gebruikt of allergisch bent voor conserveringsmiddelen, moet je conserveringsvrije tranen gebruiken. Dit is omdat tranen met conserveringsmiddelen na verloop van tijd je ogen kunnen irriteren.

Droge ogen voorkomen door tranen te sparen

Je oogarts kan suggereren om je traankanalen te blokkeren. Hierdoor blijven je eigen tranen langer in je ogen. Kleine siliconen plaatjes of druppels kunnen worden gebruikt om de traankanalen te blokkeren. Dit kan ook worden gedaan door middel van een kleine chirurgische ingreep.

Behandeling van droge ogen door het verbeteren van de traanfilm

Je oogarts kan je ook medicijnen voorschrijven die de traanfilm verbeteren. Deze medicijnen kunnen helpen om de olieklieren te versterken en de slijmvlieslaag te verhogen.

Sommige oogdruppels bevatten een stof die de slijmvlieslaag verdikt. Dit kan helpen om de tranen op het oog te laten plakken.

Sommige medicijnen moeten via de mond worden ingenomen. Dit zijn vaak medicijnen die worden gebruikt om andere gezondheidsproblemen te behandelen. Ze kunnen ook helpen om de kwaliteit van de traanfilm te verbeteren.

Droge ogen voorkomen door het veranderen van bepaalde gewoontes

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om droge ogen te voorkomen:

 • Blijf uit de buurt van rook en droge lucht
 • Gebruik een luchtbevochtiger in je huis en werkomgeving
 • Zorg ervoor dat je genoeg vocht drinkt
 • Probeer niet te lang naar een computerscherm of televisie te kijken zonder pauzes te nemen
 • Knipper regelmatig als je lang naar een scherm kijkt
 • Gebruik brilglazen met een blauw lichtfilter als je veel tijd op een computer of telefoon doorbrengt
 • Draag zonnebril als je buiten bent om je ogen te beschermen tegen wind en zon
 • Gebruik vocht inbrengende oogdruppels als je lange vluchten maakt of in een droge omgeving bent.

Als je nog steeds problemen hebt met droge ogen, raadpleeg dan je oogarts. Ze kan andere behandelingen overwegen, zoals warmte- of koudetherapie of het gebruik van speciale oogdruppels of zalfjes.

In sommige gevallen kan de droge ogen een teken zijn van een ander gezondheidsprobleem, zoals een ontsteking of infectie. Als dit het geval is, kan je oogarts je doorverwijzen naar een andere arts om het onderliggende probleem te behandelen.

Het is belangrijk om droge ogen te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Als droge ogen niet behandeld worden, kan het leiden tot beschadiging van het oogoppervlak en mogelijk zelfs tot verlies van zicht. Neem contact op met je oogarts als je problemen hebt met droge ogen of als je zorgen hebt over andere oogproblemen. Zij kan je de juiste behandeling geven om je ogen gezond te houden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige Artikelen

Multifocale glazen: een natuurlijke kijkervaring

Multifocale glazen: een natuurlijke kijkervaring

Als je op zoek bent naar een bril die geschikt is voor zowel veraf als dichtbij, dan zijn multifocale glazen een goede optie. In tegenstelling tot enkelvoudige glazen, hebben multifocale glazen een geleidelijke overgang van sterkte, zodat je zowel ver als dichtbij...

Lees meer
Diabetische retinopathie – 5 Dingen die je moet weten

Diabetische retinopathie – 5 Dingen die je moet weten

Vandaag wil ik het hebben over diabetische retinopathie, een oogaandoening die veel voorkomt bij mensen met diabetes. Zoals jullie misschien wel weten, kan diabetes leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en dat kan op zijn beurt leiden tot schade aan de bloedvaten in het...

Lees meer