meye optiek logo
Multifocale glazen: een natuurlijke kijkervaring

3 mrt 23

Als je op zoek bent naar een bril die geschikt is voor zowel veraf als dichtbij, dan zijn multifocale glazen een goede optie. In tegenstelling tot enkelvoudige glazen, hebben multifocale glazen een geleidelijke overgang van sterkte, zodat je zowel ver als dichtbij scherp kunt zien. Deze glazen bieden een natuurlijke kijkervaring, waardoor je zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien zonder dat je van bril hoeft te wisselen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van multifocale glazen? En zijn ze geschikt voor jouw specifieke situatie? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over multifocale glazen.

Hoe werken multifocale glazen?

Multifocale glazen hebben een geleidelijke overgang van sterkte van boven naar beneden in het glas. Het bovenste gedeelte van het glas is geschikt voor veraf, terwijl het onderste gedeelte geschikt is voor dichtbij. Tussen de twee sterktes zit een geleidelijke overgang, waardoor je ogen op een natuurlijke manier kunnen scherpstellen. Dit zorgt voor een comfortabele kijkervaring en voorkomt dat je ogen worden vermoeid.

multifocale glazenWanneer zijn deze glazen geschikt?

Multifocale glazen zijn geschikt voor mensen die zowel veraf als dichterbij willen zien zonder steeds van bril te hoeven wisselen. Dit is vooral handig voor mensen die veel verschillende activiteiten doen, zoals autorijden, lezen en tv-kijken. Als je echter veel achter de computer werkt of veel leest, zijn speciale glazen voor dicht bij waarschijnlijk geschikter dan multifocale glazen.

Voordelen van multifocale glazen:

  1. Natuurlijke kijkervaring: in tegenstelling tot bifocale glazen, waarbij er een hinderlijke lijn tussen het dicht bij en veraf gedeelte zit, bieden multifocale glazen een natuurlijke kijkervaring. Dit komt doordat de sterkte geleidelijk verandert van veraf naar dichtbij, waardoor er geen hinderlijke lijn nodig is.
  2. Esthetisch mooi: omdat multifocale glazen geen hinderlijke lijn hebben, zien ze er esthetisch mooi uit. Dit is vooral handig als je graag een bril draagt, maar niet wilt dat de lijn tussen de glazen zichtbaar is.
  3. Geen gedoe met meerdere brillen: met multifocale glazen hoef je niet constant van bril te wisselen als je van veraf naar dichtbij gaat. Dit is handig als je bijvoorbeeld aan het autorijden bent en dan weer moet schakelen naar het lezen van een boek.

Nadelen van multifocale glazen:

  • Aanpassingsperiode: omdat multifocale glazen een geleidelijke overgang van sterkte hebben, kan het even duren voordat je eraan gewend bent.
  • Niet geschikt voor alle activiteiten: als je veel achter de computer werkt of veel leest, zijn speciale glazen voor dichtbij misschien geschikter dan deze glazen.
  • Duurder dan enkelvoudige glazen: omdat multifocale glazen complexer zijn dan enkelvoudige glazen, zijn ze over het algemeen duurder in aanschaf.

Tips voor het gebruik van deze glazen

Hierbij enkele tips voor het gebruik van de bril met de multifocale glazen:

  • Draag je bril regelmatig: om te wennen aan multifocale glazen is het belangrijk om ze regelmatig te dragen. Als je je bril alleen af en toe draagt, kan het langer duren voordat je eraan gewend bent.
  • Kijk recht vooruit: om de overgang tussen veraf en dicht bij te laten verlopen, is het belangrijk om recht vooruit te kijken. Als je omhoog of omlaag kijkt, kan dit de overgang verstoren.
  • Gebruik je ogen: om scherp te stellen op het juiste gedeelte van het glas, is het belangrijk om je ogen te gebruiken. Dit betekent dat je je hoofd niet moet bewegen om beter van dichterbij te zien, maar in plaats daarvan gebruik je ogen om scherpte te stellen.
  • Laat je ogen wennen: als je net begint met het dragen van multifocale glazen, kan het even duren voordat je ogen eraan gewend zijn. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe bril, en neem regelmatig pauzes als je merkt dat je ogen vermoeid raken.

Veelgestelde vragen

Zijn multifocale glazen geschikt voor mensen met astigmatisme?

Ja, multifocale glazen zijn geschikt voor mensen met astigmatisme. Er zijn speciale multifocale glazen beschikbaar die ook correctie bieden voor astigmatisme. Het is belangrijk om hierover te praten met onze optometrist om ervoor te zorgen dat je de juiste glazen krijgt.

Zijn multifocale glazen duurder dan gewone glazen?

Ja, multifocale glazen zijn over het algemeen duurder dan gewone glazen vanwege de extra technologie die nodig is om de sterkte geleidelijk te laten veranderen. Het is echter mogelijk om een ​​goede deal te vinden, vooral als je vergelijkt tussen verschillende opticiens.

Kan iedereen wennen aan multifocale glazen?

Het kan zijn dat sommige mensen meer tijd nodig hebben om aan deze glazen te wennen dan anderen. Over het algemeen geldt echter dat de meeste mensen er na een paar dagen of weken aan gewend zijn.

Hoe weet ik of deze glazen voor mij zijn geschikt?

Om te weten of multifocale glazen geschikt zijn voor jou, moet je een oogonderzoek ondergaan bij een optometrist. Zij kunnen bepalen welk type glas het beste is voor jouw specifieke gezichtsproblemen.

Kan ik nog steeds contactlenzen dragen als ik multifocale glazen heb?

Ja, het is mogelijk om contactlenzen te dragen als je multifocale glazen hebt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld gaat sporten en geen bril wilt dragen.

Moet ik mijn ogen laten opmeten voordat ik deze glazen koop?

Ja, het is belangrijk om je ogen te laten opmeten voordat je multifocale glazen koopt. Zo kan de opticien de juiste sterkte en cilinder bepalen, zodat je goed kunt zien.

Conclusie:

Als je op zoek bent naar een oplossing om zowel veraf als dicht bij scherp te kunnen zien, dan zijn multifocale glazen een goede optie. Ze bieden een natuurlijke kijkervaring en uitschakelen de noodzaak om steeds van bril te wisselen. Het kan wel even duren voordat je eraan gewend bent, maar met de juiste tips en adviezen van een optometrist is het mogelijk om het dragen van multifocale glazen een succes te maken.

Als je geïnteresseerd bent in multifocale glazen en wilt weten of deze geschikt zijn voor jouw specifieke gezichtsproblemen, maak dan een afspraak voor een gratis oogmeting bij onze optometrist. Hij kan je voorzien van professioneel advies en helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor jouw ogen. Aarzel niet langer en plan vandaag nog een afspraak in!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige Artikelen

Diabetische retinopathie – 5 Dingen die je moet weten

Diabetische retinopathie – 5 Dingen die je moet weten

Vandaag wil ik het hebben over diabetische retinopathie, een oogaandoening die veel voorkomt bij mensen met diabetes. Zoals jullie misschien wel weten, kan diabetes leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en dat kan op zijn beurt leiden tot schade aan de bloedvaten in het...

Lees meer
Droge ogen – De oorzaken van & oplossingen

Droge ogen – De oorzaken van & oplossingen

Droge ogen is een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer de ogen niet genoeg tranen produceren of wanneer de kwaliteit van de geproduceerde tranen onvoldoende is. Droge ogen kunnen ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals brandend, stekend gevoel en...

Lees meer